Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна  взе решение

...
Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна  взе решение
Коментари Харесай

Общият устройствен план на Варна става дигитален и по-достъпен

Комисията по архитектура към Общински съвет – Варна  взе решение да се одобри „ Рамкова стратегия за използване на Общ устройствен план на град и община Варна “. Проектът планува цифровизация на Общия организационен проект и съставлява уеб основана осведомителна система, оповестиха от пресцентъра на Общински съвет - Варна.

Нейната цел е да структурира, систематизира и пресъздава урбанизационните промени в общината, както  и да наблюдава реализацията на заложените в Общ устройствен план урбанистични намеси.

Системата ще обезпечава настояща информация за степента на покритие на община Варна с подробни устройствени проекти. Чрез нея ще се наблюдават стадиите при създаването на Подробен устройствен план и последователността във времето при основаването на градоустройствената основа на града. Ще съдържа информация за влезнали в действие Подробен устройствен план за зони, в които ще се осъществят мероприятия с общински и публичен интерес.  Допълнително  в нея ще се показват и обектите с национално, първостепенно общинско и районно значение, както и свлачищни, ерозионни и абразионни процеси. Функционалността й планува търсене по идентификатор,  по Подробен устройствен план, адрес и други основни думи. 

„ В момента сходна система действа за регион „ Приморски “, а наличните в нея данни ще бъдат интегрирани в новата обща система “, съобщи основният проектант на Община Варна, Виктор Бузев. Очаква се цифровият Общ устройствен план да подкрепи работата на общинската администрация, а за облекчение на жителите интерактивната визуализация ще е обществено налична на уеб страницата на дирекция „ АГУП “. Процедурата по гласност на системата ще започва след решение на Общински съвет – Варна.

В друга точка от дневният ред, по отношение на анулация на частична строителна възбрана в с.о. „ Зеленика “ и по отношение на писмо от  Министерство на регионалното развитие, съветниците от комисията взеха решение за предприемане на дейности,  с които да се изготви предложение до Министъра на Министерство на регионалното развитие за издаване на заповед за отпадане на възбраната. „ Територията, за която се отнася предлагането, съгласно Общ устройствен план е с ниски параметри на застрояване и не планува огромно строителство. “,  добави Бузев. На съвещанието беше конкретизирано, че са налице всички законови учредения за предприемане на нужните дейности и че анулацията ще даде опция за осъществяване освен частни капиталови планове, само че и планове в полза на община Варна за възстановяване и създаване на инфраструктурата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР